BLARICUM - Voordat ze volledig onder het mos verdwijnen worden de 3.300 praatpalen die nog langs de Nederlandse snelwegen staan, uitgeschakeld en gefaseerd verwijderd. Want wanneer heeft u voor het laatst gebruik gemaakt van een praatpaal? Precies...
De praatpaal heeft na 57 jaar trouwe dienst zijn langste tijd gehad. Het is niet meer rendabel om het systeem operationeel te houden. Afgelopen jaar hebben zo'n 30.000 pechvogels via een praatpaal pechhulp ingeschakeld. Afgezet tegen de kosten komt dat neer op ruim 33 euro per gesprek.
Vanaf 1 juli 2017 staan de palen uit en worden ze voorzien van een 'buiten gebruik' hoes. Een deel van de palen krijgt een nieuw leven als laadpaal voor elektrische auto's of als informatiepaal. Een aantal praatpalen zal worden verkocht aan verzamelaars en als decoratief element in een tuin belanden.
Naar aanleiding van het verdwijnen van de praatpaal is Rijkswaterstaat een campagne gestart: ga goed voorbereid op weg, zorg dat je kunt bellen bij pech.
Zorg voor een opgelade mobiele telefoon met voldoende beltegoed. Zet bijvoorbeeld het nummer van de Bergnet Pechhulplijn in uw contactboek: 088-888 11 00 (dag en nacht persoonlijk contact, standaard tarief). Heeft u een smartphone met een mobiele dataverbinding? Dan kunt u ook gebruik maken van de Pechhulp-app om online pechhulp in te schakelen.
Krijgt u te maken met pech op de snelweg? Probeer door te rijden naar een veilige plaats. Is dat niet mogelijk, stuur uw voertuig dan naar de vluchtstrook en zet hem zo ver mogelijk van de rijbaan af. Zet uw alarmlichten aan, neem bij het verlaten van het voertuig uw telefoon mee en ga achter de vangrail staan. Daar kunt u uw pechhulpverlener inschakelen.
Ondertussen staat de technologische ontwikkeling niet stil. Auto's worden slimmer gemaakt, steeds vaker is een auto zelf in staat om een probleem te constateren en een diagnose vast te stellen. Het noodoproepsysteem dat in de auto is ingebouwd legt in geval van een zwaar ongeval automatisch contact met de hulpdiensten.
De Europese Unie gaat autofabrikanten halverwege volgend jaar verplichten om alle nieuwe voertuigen te voorzien van een eCall-systeem.