AMSTERDAM - Waar de vluchtstrook jaren geleden nog een plek was om pechhulp te verlenen of voor de automobilist om zelf zijn/haar lekke band te verwisselen is dit nu een plek waar je niet moet willen stilstaan.
Sinds vluchtstroken ook als spitsstrook worden ingezet en het gebruik van social media in het verkeer toeneemt, ben je je leven niet zeker op de vluchtstrook. De vluchtstrook is natuurlijk nooit een veilige plek geweest, maar tegenwoordig is het er levensgevaarlijk. Als je de keuze hebt om op de vluchtstrook stil te staan of nog een klein stukje door te rijden naar een afrit of tankstation, kies dan voor het laatste. Stop nooit onnodig op de vluchtstrook.
De dynamische spitsstrook biedt uitkomst tijdens de spits. Om de capaciteit tijdelijk te vergroten kunnen sommige vluchtstroken als rijstrook worden gebruikt. Met behulp van borden boven de weg wordt met groene pijlen aangegeven waar de dynamische spitsstrook begint en eindigt. Toch is dit voor veel verkeersdeelnemers niet altijd duidelijk, met als gevolg dat onachtzame automobilisten de vluchtstrook ook weleens gebruiken als rijstrook terwijl dat niet is toegestaan. Je zou er maar staan met pech...
De toename van het gebruik van social media tijdens het rijden heeft van de vluchtstrook een gevaarlijkere plek dan ooit gemaakt. Wij als bergers zien regelmatig wat de gevolgen kunnen zijn wanneer iemand achter het stuur zit te appen, vloggen of een statusupdate post. Hoevaak zie je niet dat mensen een beetje over de weg slingeren en even een paar meter vluchtstrook "meepakken" tijdens het rijden. Je zou er maar staan met pech...
Wat veel mensen niet weten is dat je gewoon 112 kunt bellen als je auto is stilgevallen op de snelweg. Omdat Rijkswaterstaat de doorstroming en de veiligheid van het wegennet zoveel mogelijk wil garanderen, wordt er een autobergingsbedrijf ingezet om de pechauto zo snel mogelijk van de weg te krijgen. De kosten hiervan komen voor rekening van Rijkswaterstaat.
Zorg altijd eerst voor je eigen veiligheid, ga achter de vangrails staan. Bel 112 en vertel waar je staat.
Je locatie vind je op de hectometerbordjes langs de snelweg. Elke aanduiding geeft een unieke locatie op de Nederlandse snelweg aan.
Vervolgens stuurt de centralist een autobergingsbedrijf zoals Bergnet ter plaatse, dat het pechvoertuig zo snel mogelijk naar de eerste veilige locatie verplaatst.