In dit videoverslag van De Telegraaf vertellen onder andere bergingsspecialist Richard en directeur Sander Vlaar van Bergnet over hoe de drukte op de weg de laatste weken weer toeneemt.
Richard van Bergnet: Er hoeft er maar eentje niet op te letten en die rijdt achter in je auto of die schampt hem en ja, dan is het leed niet te overzien.
Files, ongelukken en pechgevallen. Het is allemaal toegenomen in de afgelopen weken. En dat betekent ouderwets meer werk voor de bergers in de spits.
Richard: Het is hartstikke druk. Eigenlijk drukker als ooit.
Ook bij de ANWB zien ze de oplopende trend al weken op hun schermen terugkomen. En het einde lijkt nog niet in zicht.
Bianca Damink, filelezer ANWB: Maandagochtend stond er bijvoorbeeld 350 kilometer file, een paar weken geleden was dat nog geen 100 kilometer. Dus dat is echt een ontzettend stijgende lijn.
Op deze maandagochtend krijgt Richard aan het begin van zijn dienst direct zijn eerste melding.
Richard: We stonden hier om 7 uur en eigenlijk net even over zevenen krijgen we al de eerste melding.
Op de A5 staat een man met een lekke band te wachten op een veel te smalle vluchtstrook. En dat is een levensgevaarlijke plek.
Richard: De vluchtstrook is altijd gevaarlijk. Want er hoeft er maar eentje niet op te letten en die rijdt achter in je auto of die schampt hem en ja, dan is het leed niet te overzien. Zeker niet als je in de auto zit en je wordt van achteren aangereden.
Richard: Ik ga u even op een veilige plek neerzetten, dan kan de ANWB u daar verder helpen.
Met hulp van de weginspecteur van Rijkswaterstaat kan Richard de auto van de man opladen en naar een veilige plek brengen. Daar kan deze bestuurder even bijkomen van de schrik.
Harry, gedupeerde: Ik dacht wat voel ik nou. En op een gegeven moment was ik 100 meter verder en ja, toen had ik door dat ik een lekke band had. Maar ja, dan ben je niet gelijk natuurlijk van de baan af. Het is echt ontzettend druk. De ene auto achter de andere. Dus ja, er zit geen gat van 100 meter tussen.
Harde cijfers zijn er nog niet. Maar de Vereniging Berging en Mobiliteit laat ons weten dat het werk van de bergers in de spits de afgelopen weken met 20 tot 25 procent is toegenomen.
Sander Vlaar, directeur Bergnet: Tijdens coronatijd zagen we dat het aanbod heel vlak was. En we zien eigenlijk de spits weer toenemen.
Richard: We zijn onderweg naar een pechverplaatsing op de A10, bij hectometerpaal 29 Rechts.
Richard: Dat had ik eigenlijk niet zo snel verwacht. Wel dat het misschien weer wat drukker zou zijn, maar het is nu gewoon weer vanouds.
En dat betekent met de winter voor de deur en het slechte weer dat daar bij hoort, dat het binnenkort weer alle hens aan dek is op de Nederlandse wegen.
Richard: Ik leg even een balk neer omdat jij je voorwieltje lek hebt, of eigenlijk is hij eraf.
Bianca: Wij verwachten wel met dagen dat het slecht weer is dat er ons echt hele druk spits te wachten staan. Zeker met gladheid, veel regen, als het donker is. Dat was vorig jaar wat minder het geval tijdens die coronacrisis, maar nu verwachten we ook gezien de recordspitsen die we de afgelopen weken al gehad hebben, dat dat echt wel door zal zetten.
Richard: Nou, ga lekker zitten.
Sander Vlaar: Er rijden natuurlijk ook heel veel meer auto's op het Nederlandse wegennet. En ook auto's in een veel slechtere staat van onderhoud. Dus stiekem verwacht ik dat de echte grote hoos zal gaan komen als alle corporates ook weer aan het werk gaan.
Richard: Nou, dan gaan we maar weer hè?
Weginspecteur: Dank je wel.
Richard: Oké, tot de volgende ronde. Doei doei.
Bekijk ons YouTube-kanaal en abonneer gratis.