Uit landelijke cijfers van Stichting Incident Management Nederland blijkt dat bergers in Nederland het steeds drukker hebben. Hoe komt dat eigenlijk?
Rick van Velthuysen (Radio Veronica) vroeg het aan Bergnet-directeur Sander Vlaar.
Bron/foto: Radio Veronica.
Transcript:
Rick van Velthuysen (Radio Veronica):
We moeten het heel even gaan hebben over het verkeer, maar er is bijna geen verkeer vandaag.
Koert Walraven (Radio Veronica):
Nee.
Rick:
Dit staat een beetje in tegenspraak met elkaar want de corona ligt gelukkig al weer heel lang achter ons. En door de onbetrouwbaarheid van de vertragingen in het openbaar vervoer hebben veel mensen uiteindelijk weer voor de auto gekozen. Maar dat merk je dus vandaag weer helemaal niets van.
Koert:
Wat dacht je van de kosten van het openbaar vervoer?
Rick:
Oh man, dat is echt exceptioneel hoog. Uit cijfers van de Stichting Incident Management Nederland blijkt dat bergers in Nederland het steeds drukker hebben. En aan de telefoon hebben wij Sander Vlaar, directeur van Bergnet. Goedemorgen Sander.
Sander Vlaar (Bergnet):
Goedemorgen Rick.
Rick:
Volgens mij ben je ook vicevoorzitter van die hele club van bergers toch, of niet?
Sander:
Ja dat klopt, ja.
Rick:
Ja, ja. Ja, we weten vrij veel van je. Kan ik je...
Sander:
Ik heb het in de gaten. Ik ben gescreend.
Rick:
Dat wil ik niet zeggen, maar ik heb gewoon een lastig hoofd. Want volgens mij. Bergnet was vroeger Dorrestijn toch, of niet?
Sander:
Jemig hé, dat vind ik echt heel knap, dat je dat weet. Maar ben je soms door ons weggesleept, Rick?
Rick:
Nee. Volgens mij heb jij het toch aangelegd met de dochter van de baas, of niet?
Sander:
Oh ja, je hebt... Je hebt echt goed huiswerk gedaan.
Rick:
Nee, maar volgens mij was jouw schoonvader was toch de baas van... Daar is het eigenlijk allemaal mee begonnen. Dat is toch zoals het is, hè?
Sander:
Ja dat klopt, ja.
Rick:
Oké, ja. Nou we bellen je over voor een slepende kwestie. Dat is niet de familie. Voor alle duidelijkheid. Jij voorziet een trend voor de automobilisten toch, of niet?
Sander:
Nou, of ik hem voorzie. Hij is gewoon heel duidelijk. Al jarenlang zien we dat het verkeer toeneemt en dat het drukker wordt op die weg. En ja, daar hebben wij als berger een hoop lol van, natuurlijk.
Rick:
Ja? Lol? Tussen aanhalingstekens of...
Sander:
Nou ja, in zoverre. Kijk, het blijft voor ons natuurlijk business. En we vinden het natuurlijk altijd vervelend als er vervelende incidenten zijn. Maar de bulk, zoals je ook hebt kunnen lezen dat artikel, gaat om pechverplaatsen. Dus auto's die met pech stranden door een lege tank of een lege accu, of andere soorten van pech dat we die even naar een veilige locatie brengen.
Koert:
Ja, want hoe komt het dat er steeds meer pechgevallen zijn? Dat het aantal pechgevallen zo toeneemt?
Sander:
Ja, het zit hem in twee dingen. We zien dat het wagenpark in Nederland wordt wat ouder, dus daar zullen ongetwijfeld auto's bij zitten die er minder goed onderhoud hebben of wat meer versleten zijn. Maar ook het aantal voertuigen op die Nederlandse wegen, dat groeit nog steeds ontzettend hard. Dus het is gewoon een statistiekje. Hoe meer auto's, ja... Per saldo is er een uitvalpercentage en in absolute zin worden dat er steeds meer.
Lisanne Bronkhorst (Radio Veronica):
Maar de meest voorkomende reden is dus dat mensen met een lege tank rijden, klopt dat?
Sander:
Nou, dat niet helemaal hoor. Er zijn heel veel soorten van pech, maar dat is een dingetje. Mensen vertrouwen nogal eens op een boordcomputer. Die rijden een diesel- of een benzineauto en dan zeggen ze "ja, maar hij zei dat ik nog tien kilometer kon rijden". Nou, daar kun je dus niet op vertrouwen.
Rick:
Nee. Dus, dus...
Sander:
Dus dat merken we nog wel eens.
Rick:
Maar dat zijn de meest lullige manieren om, zeg maar pechhulp te krijgen lijkt mij. Of afgesleept te worden. "Waarom ben je afgesleept? Ja, ik had een lege tank op de snelweg A1".
Lisanne:
Dat gebeurt mij regelmatig. Op het moment dat hij op 'aan' gaat, weet je wel? Dat knopje? Dan rij ik nog ongeveer veertig kilometer. Dat reken ik uit en dan moet ik echt tanken. Dus ik zoek het risico op.
Rick:
Maar, hoe zit het met de staat van ons wagenpark in Nederland? Ik kom net uit Spanje en daar is alles wat nog kan rijden en vier wielen heeft en opgepompte banden, is in staat om nog aan het verkeer deel te nemen. Hoe is dat in Nederland, eigenlijk?
Sander:
Ja, volgens mij gaat het in Nederland best wel goed. We schijnen - ik heb dat ook maar gehoord - een van de oudste wagenpark te hebben van Europa.
Rick:
Toch?
Sander:
Maar wij hebben natuurlijk een APK, dus er is toch nog echt wel serieus onderhoud wordt er verricht. Maar ik geloof wel dat, helemaal tijdens corona, niet iedereen meer op het openbaar vervoer vertrouwde. En nog steeds, trouwens. Dat steeds meer mensen toch een ouder autootje kopen om zelf gewoon naar het werk te kunnen rijden. En... dus dat we te maken hebben met auto's die wat minder goed worden onderhouden en waardoor een pak meer uitvalt. Dat zal ongetwijfeld.
Rick:
Ja. Kijk, ik kan me voorstellen dat als er een ernstig ongeluk gebeurd is en je moet dingen afslepen en er wordt zelfs een lakentje over de auto heen gelegd, dat iedereen wel snapt, ja dit is helaas zoals het is. Maar dat zijn volgens mij ook heel veel afsleepmomenten waarop jij bij jezelf denkt, lieve mensen in hemelsnaam, hoe heb je het zo ver kunnen laten komen dat jullie ons hebben moeten bellen. Of niet?
Sander:
Ja, zeker. Ja, hoor. Wij maken de gekste dingen mee, natuurlijk. En behalve dat wij slepen doen wij ook heel veel pechhulp verlenen en maken we ook hele gekke dingen mee. Dat mensen rare dingen doen, of dat mensen niet weten wat er aan de hand is met hun auto. Ja, een klein voorbeeldje: we waren een keer in Villa Arena en daar moesten we bij een pechhulp komen. Toen zei die mevrouw "er zit een tik in mijn motor, een hele rare tik en ik durf niet meer te rijden". En toen kwam onze monteur daar en die start die motor en zegt "ik hoor helemaal niks". "Nee, maar je hoort het wel als je rijdt". Toen gingen we rijden en hoorde je: 'tik, tik, tik'. Zegt ze "ja, hoor je wel? Hoor je wel?" Was het gewoon de antenne die boven tegen die balken aan het dak...
Rick, Lisanne, Koen:
[GELACH]
Sander:
Als je nog even hebt. We waren een keer bij een man, die was in de sauna en die kwam daar aan met zijn nieuwe Jeep Grand Cherokee. En die was zo in z'n badjas, want die was gewoon een vaste sauna-gast, en die kreeg zijn sleutel niet uit het contact. Maar met die nieuwe Jeep Cherokee... Mijn collega die komt daar en die man, moet je voorstellen, die dacht het is m'n eer te na dat ik die sleutel er niet uit krijg. Dus die had zijn halve dashboard al gesloopt. Maar als je een automaat rijdt dan moet je hem heel even in zijn P zetten voordat je de sleutel er uit kunt halen.
Rick:
Ja...
Sander:
Nou ja, goed. We kunnen echt een boek schrijven van dit soort dingen.
Rick:
Ja, ik las gisteren dat de NS in 2024 en in 2026 de prijzen voor treinkaartjes, tegen de wil van de Tweede Kamer, weer mag gaan ophogen. En ook het omstreden plan voor de spitsheffing mag uitgerekt worden. Dus dat betekent dus voorlopig genoeg werk aan de winkel voor jullie, hè? Want ja, dan gaat iedereen gewoon volle bak die auto instappen.
Sander:
Ja dat... Ik juich dat alleen maar toe, uiteraard.
Rick:
Maar goed, wat is de beste methode om eigenlijk gewoon nooit meer te maken te moeten hebben met jullie?
Sander:
Ja, dat lukt gewoon niet. Ik roep altijd: iedereen heeft ons een keer nodig. Dat zit gewoon in de statistiek ingebakken. Of je wil of niet, ik ga jou een keer wegslepen, Rick. En misschien hebben we dat al een keer gedaan.
Koen:
Hij rijdt elektrisch, hè? Dat schijnt ook nog een dingetje te zijn.
Sander:
Nou, ik geloof niet dat we nou heel veel meer elektrisch verslepen. Er zijn natuurlijk heel veel elektrische auto's, maar of de uitvalpercentages van een elektrische auto of van een diesel- of benzineauto, of dat nou heel erg uit elkaar loopt...
Rick:
Hij denkt dat het afslepen van een elektrische auto lastiger is dan een...
Koen:
Je kunt niet zomaar slepen.
Sander:
Nee, dat is zeker. Je moet niet... als jij met je elektrische auto straks stil staat op de A1 of op de A28 als je naar huis rijdt...
Rick:
Oh, je hebt nagezocht?
Sander:
Nou ja, goed. Dan rijd je nog een heel stuk door het gebied waar wij de bergingswerkzaamheden verrichten. Dus bel dan... of wat mensen eigenlijk altijd moeten doen als ze met pech komen te staan langs de snelweg, bel 112. Dat mag gewoon. 112, daar red je levens mee. Maar je mag ook bellen als je langs de snelweg strandt. Of je nou staat met pech of schade. Want je bent een gevaar voor jezelf maar ook voor de overige weggebruikers. Maar beloof me één ding: ga nou niet de buurman bellen, met een sleepkabel die jouw elektrische auto gaat slepen. Want dan staat hij zo in de brand. dus vertrouw nou op de vakman. En je kunt Bergnet ook rechtstreeks bellen. Maar meestal... ja, met schade: sowieso iedereen die WA-verzekerd is heeft gewoon recht op sleephulp. Dus ook met iets onbenulligs, als je verlichting kapot is gereden of de spiegels zijn eraf gereden. Bel je verzekering, dan gaat dat niet ten laste van je no-claim of eigen risico. En die bergingskosten zijn gewoon verzekerd.
Rick:
Ja, dat is wel raar hè? Want wij zijn echt Nederlanders. In Spanje hebben ze de "Grúa's", zo heet dat. En die slepen je en die komen voor het minste of geringste. Maar wij in Nederland hebben zoiets van: "ja, ik ga ze niet bellen, dat kost geld."
Koen:
Nee, maar wist jij dit?
Lisanne: Dat je gewoon 112 mag bellen?
Rick:
Maar heel veel mensen weten dat dus niet.
Koen:
Nee, maaar dat je dus niet maar gewoon mag wegslepen met een elektrische auto?
Rick:
Ja, dat wist ik. Want dat gaan gaat het een probleem geven. Ik bedoel, dat is anders aangedreven, je kan hem niet zo in z'n vrij zetten. Dat wordt een beetje lastig. Maar goed, duidelijk verhaal Sander. Voor al die mensen die op dit moment in het verkeer zitten en dat weleens een keer aan de hand zouden kunnen hebben. Je kunt altijd bellen, maar moet je dat altijd via je verzekeringsbedrijf doen? Of mag je ook rechtstreeks met jullie contact opnemen?
Sander:
Nee, je kunt als je met pech staat... Kijk, schade is altijd verzekerd. Dan moet je altijd het nummer op de groene kaart bellen. En als je met pech staat en daarbij zit men in het midden van het land, dan kunnen de mensen ook rechtstreeks met ons bellen. Als ze niet lid zijn van de wegenwacht, of ze hebben op geen andere manier pechhulp geregeld. Dan... nou ga maar naar de website van Bergnet en dan kun je online pechhulp boeken.
Rick:
Oké, duidelijk. Nou, goed. Het enige vervelende is: die groene kaart die ligt bij mij altijd op m'n bureau. Dus zegt m'n vrouw altijd "die moet je in je auto stoppen" en die ligt waarschijnlijk nu nog steeds ergens op het bureau. Die vergeet ik altijd gewoon in m'n auto te douwen. Is dat dom?
Sander:
Nou ja. Je bent niet de enige, Rick.
Rick:
Dan zal dat het zijn. Zeg, dank je wel voor je tijd. Doe de groeten aan je vrouw, hè?
Sander:
Ja, zeg... Hé Rick, mag ik nog één dingetje zeggen? Eén dingetje kwijt?
Rick:
Even een dingetje zeggen? Nou, kom maar dan.
Sander:
Ja, dat gaat over de mensen die de file lezen, joh. Want het valt mij op dat er best wel vaak - en ik weet niet of dat door jullie gebeurt, maar ik hoor zo vaak op de radio van...
Rick:
Joost, let je op?
Sander:
Als gevolg van bergingswerkzaamheden. File als gevolg van bergingswerkzaamheden. Maar dan doe je ons echt te kort, joh. Want wij ruimen de file altijd een beetje op. Of wij zorgen dat de mensen weer door kunnen rijden.
Joost van der Stel (Radio Veronica):
Dat heb ik nog nooit gezegd.
Sander:
Dus het komt altijd door het ongeval.
Koert:
Joost is een racist.
Rick:
Uhm...
Sander:
Mooie dag, hè.
Rick:
Dit oponthoud werd ook veroorzaakt door een berger. Voor alle duidelijkheid. Dank je wel.
Sander:
Tot kijk mannen. Hoi.
Rick:
Hoi. Sander van Bergnet op de radio. Zojuist.
Bekijk ons YouTube-kanaal en abonneer gratis.